След одобрение от ЕК, служебният кабинет разреши на НЕК и АЕЦ “Козлодуй да

...
След одобрение от ЕК, служебният кабинет разреши на НЕК и АЕЦ “Козлодуй да
Коментари Харесай

Германия не иска ядрено оборудване от Русия. България против, за да не затворим АЕЦ “Козлодуй”

След утвърждение от Европейска комисия, служебният кабинет разреши на НЕК и АЕЦ “Козлодуй ” да продължат работата с съветски компании
Германия е поискала Европейска комисия да спре и доставките от Русия на части и съоръжение за нуклеарни централи с новия пакет наказания, които се приготвят против Москва.

През предишния уикенд пакетът със наказания е бил обсъждан на неофициална среща на посланиците от страните от Европейски Съюз.

Премахването на изключенията за гражданската нуклеарна сила в новия пакет от наказания против Русия е недопустимо и неприемливо за България, обявиха обаче от Министерството на енергетиката.

От ведомството разясниха, че става въпрос за наказания против производители на части за съветски нуклеарни реактори и съоръжение за атомни централи. Не се включвало нуклеарното гориво. България е срещу предлагането, тъй като, в случай че то се одобри, има риск АЕЦ “Козлодуй ” да спре.

Санкциите върху нуклеарната промишленост на Русия ще доведат до пробиви в сигурността на атомната централа поради липса на части при плановите годишни поправки и презареждане. Това излиза наяве и от решение на служебния кабинет в края на предходната седмица. То позволява на Националната електрическа компания и АЕЦ “Козлодуй ” да продължат да работят по рамковите си съглашения и договорите за публични поръчки с съветски компании.

На 24 септември бе изключен шести блок на АЕЦ “Козлодуй ”, с цел да стартира плановият му годишен ремонт. Много от частите могат да се дават единствено от съветски компании.

Все отново в дълготраен проект ще се премине към диверсификация на доставките на гориво, само че в държавното решение се показва, че процедурата за горивни касети от различен снабдител не може да стартира, преди да бъде извършена задълбочена оценка на сигурността и преди различното гориво да бъде лицензирано от Агенцията за нуклеарно контролиране.

Европейска комисия няма да включи нуклеарната енергетика в пакета от нови наказания против Русия, твърди изданието “Политико ”. След спор се е оформило мнение глобите да не засягат аварийните елементи за нуклеарната енергетика. България и Франция са били най-активни в дебата. Брюксел провел серия от срещи с висши дипломати, с цел да бъдат чути предложенията на страните членки за новата серия наказания. Според изданието се чака пакетът да бъде показан тази седмица.

Ядрената сила щяла да бъде изключена най-много поради Франция и България, където има работещи атомни централи. Те били основни за двете страни, а България изнасяла електрическа енергия за Гърция и Западните Балкани, написа изданието.

А вероятно ембарго върху доставките на нуклеарно съоръжение от Русия можело да аргументи проблеми с поддръжката на нуклеарната централа в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР